Автофагията засилна риска от рак на дебелото черво




червено грозде

Храни с положително влияние върху автофагия помагат срещу рак на дебелото черво.

Процесът на елиминирането на отделни вътреклетъчни части в организна, известен като автофагия, може да причини рак на дебелото черво.

Учени от Университета Уоруик, Англия, откриха неизвестна по-рано връзка между възпаленията и вътрешноклетъчните процеси, която може да помогне при профилактиката и лечението на много болести на стомашно-чревния тракт, включително и на рак на дебелото черво.

Изследването е публикувано в списание Nature, съобщават агенциите БГНЕС и РИА Новости.

Учените са успели да докажат, че вътрешноклетъчниият механизъм на автофагияга – поглъщането на собствените вредни или повредени елементи от клетката – може да предизвика възпаление при неправилна работа.

Това откритие може да помогне при профилактиката на рака на дебелото черво и болестта на Крон.

Редица храни оказват положително влияние върху процеса на автофагия и следователно помагат да се предотвратят възпаленията и заболяванията на стомашно-чревния тракт. Сред тях са нар, червено грозде, круши, гъби, соя, леща и зеленият грах.

Снимка на червено грозде: Куин Домбровски