Антибиотици при бременност вредят на плода

Публикувано на 26. Mar, 2015 от в За бременни, Здравеопазване

Взимането на антибиотици по време на бременност вреди на бебето, твърдят учените.

Учени от университетската болница “Грейт Ормънд Стрийт” в Лондон откриха, че еритромицинът е свързан с епилепсията и церебралната парализа, съобщи в-к Daily Mail.

Проучването наблюдаваше здравето на бебетата на 200 00 британки, пише агенция БГНЕС.

Като цяло е малко вероятно бебетата на жени, които приемат антибиотици по време на бременността да развият епилепсия или церебрална парализа.

Но при жените, лекувани с “Еритромицин” вероятността да родят бебе с едно от тези състояния е почти два пъти по-голяма отколкото при тези, взимащи “Пеницилин”.

Проучването установи, че една трета от бъдещите майки са приемали антибиотици по време на бременността, предимно пеницилин.

Само на 7% от жените е бил предписан “Еритромицин”, използван при лечението на уринарни и гръдни инфекции, хронични болести или при алергия на пациентката към “Пеницилина”.

И все пак при 150 жени, приемащи “Еритромицин” се ражда по още едно бебе с церебрална парализа или епилепсия.

Снимка: Danny de Bruyne

Етикети: , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.