Антипиретици допринасят за епидемия на грипен вирус

Публикувано на 28. Jan, 2014 от в Глава и мозък, Грип и настинка, Здравеопазване, УНГ

Приемането на антипиретици допринася за разпространение на вирусите на грипа, обявиха медици.

Приемането на широко рекламираните лекарства за сваляне на температурата, наречени антипиретици, може да помогне на болните да се почувстват по-добре, но увеличава разпространението на вирусите, сочи ново канадско изследване.

По-високата от нормалното температура на тялото помага на организма да се справя с вирусните и бактериалните инфекции и предпазва от тяхното разпространение.

Все повече и повече хората обаче приемат средства за понижаване на температурата като ибупрофен, аспирин, парацетамол и др. техни производни, които намаляват симптомите на вирусните заболявания. Това обаче може да доведе до задълбочаване на вирусната инфекция и по-продължително боледуване, както и разпространението й сред околните хора.

Дори и когато лечението не е пряко насочено към сваляне на температурата, много вероятно е треската да намалее, защото в повечето общи лекарства за намаляване на симптомите на вирусни инфекции като хрема, болки в гърлото, главоболие, се съдържа и антипиретичен компонент, се казва в изследването, цитирано от агенциите АФП и БГНЕС.

Учените стигат дотам в изводите си, че смятат широката употреба на аспирина като една от причините за разпространението на пандемията на испански грип през 1918 г.

Антипиретиците водят до действително намаляване на симптомите на настинка и грип, както се казва в рекламите, но така хората не остават в къщи да боледуват, а разнасят инфекцията.

Казаното не важи за по-тежки фебрилни състояние с температури над 38, 39 и повече градуса, които трябва да се лекуват с антипиретици.

Снимка: d-s-n

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.