Аромат на малини помага за отслабване

малини

Аромат на малини помагал за намаляване на теглото.

Само уханието на малини може да ускори процеса на отслабване при жените, показва американско изследване.

Малината съдържа така наречените кетони, които често се използват като хранителна добавка или в козметиката и парфюмерийната индустрия. Малиновите кетони са ароматни съединения, които се срещат естествено в малините и редица други плодове.

Обикновено се използват за придобиване на плодова миризма на козметика и хранителни продукти, но тъй като от всеки килограм пресни плодове могат да се извлекат само между 1 и 4 милиграма от полезното съединение, синтетичната версия често се използва за постигане на същия резултат.

Тайната се крие във факта, че малиновите кетони изглежда повишават нивата на хормон, наречен адипонектин, който регулира метаболизма. По-високите нива на този хормон са свързани с по-малко запаси от мазнини.

Високите нива на този хормон означават по-малко мастни резерви.

Дали наистина действат? Ан Ашърт, говорител на Британската диетична асоциация, призовава да не се радваме толкова, като изтъква, че единственото публикувано изследване на ефекта на малиновите кетони върху отслабването са няколко малки по обем проучвания върху мишки.

„Въпреки че това звучи много впечатляващо, тези доказателства не могат да бъдат автоматично прехвърлени към хората без допълнителни клинични изпитвания“, пояснява тя, цитирана от британското издание Mail. „Трябва да знаем дали е безопасно, дали има странични ефекти или дали взаимодейства с други лекарства.“

Консултантът по хранене Хелън Бонд е съгласна с горното мнение. „Хората все искат бързо да са във форма, но когато става въпрос за отслабване, никоя добавка не може да замени ефекта от здравословната диета и физическите упражнения“, казва тя.

Прочетете също как е възможно лесно и ефективно да отслабнем, ако сме наддали.

Снимка на малини: Zichrini