Аромат на розмарин подобрява мозъчната дейност и настроението




Ароматът на розмарин подобрява мозъчната дейност и повишава настроението, установиха британски учени.

Растението розмарин, което традиционно се използва като подправка основно при ястия с агнешко месо, е познато още на древната медицина. Сега учените използвали масла от розмарин, за да установят как той подобрява мозъчната дейност и настроението.

За проучваниета били изследвани 20 души, като всеки от тях бил изложен на различни нива на аромата на розмарин. Учените насочили вниманието си главно към етеричното масло 1,8 цинеол, което било абсорбирано в кръвта на участниците в изследването, за да изследват точността им при извършването на определени задачи.

Резултатите показали, че поемането на 1,8 цинеол в кръвта чрез подушването на аромата на растението, подобрява мозъчната дейност. Участниците с високи нива на това етерично масло показали по-добра скорост и точност при изпълнението на задачите.

Участниците били подложени и на изследване на настроението им и било установено, че розмаринът оказва влияние както върху настроението, така и върху мозъчната дейност чрез различни неврохимични пътища, подчертава агенция БГНЕС.

Снимка: Zsuzsanna Kilian, sxc.hu