Бадеми за идеална закуска

бадеми

Една от най-добрите междинни закуски е похапването на бадеми. Тези ядки са пълни с полезни вещества.

Шепа бадеми (40-50 грама) може да бъде перфектната ежедневна закуска, която предпазва от различни болести, информира в статия британския вестник Daily Mail.

Богати на протеини и хранителни вещества, тези ядки потискат апетита и пазят сърцето здраво. Бадемите са богати на полезни мононенаситени мазнини и витамин Е, който предпазва от ултравиолетовите лъчи и от Алцхаймер, показват резултатите от шест изследвания на Американското дружество по хранене в Сан Диего.

За хората, изложени на риск от диабет, полезните бадеми държат концентрацията на кръвната захар в умерени нива.

Освен това бадемите съдържат много минерали, сред които и манган, който заздравява костите и регулира кръвната захар, както и магнезий, който е изключително важен за правилното функциониране на органите, мускулите и нервните функции, за контрола на гликозата в кръвта и регулирането на кръвното налягане.

Кожата пък натрупва флавоноиди, които действат като антиоксиданти и ако бъдат подсилени от витамин Е, който се съдържа в бадемите, това може да бъде от полза за организма с напредването на възрастта.

Освен всичко друго бадемите са изключително полезни за намаляване на лошия холестерол.

Изследванията показват, че след шест седмици на лека бадемова закуска се наблюдава намаляване на коремните мазнини, които са рисков фактор за метаболитния синдром – медицински термин за комбинация от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване.

Допълнителни проучвания са показали, че бадемите намаляват апетита и предпазват жените от затлъстяване по време на бременност, като същевременно насърчават здравословното наддаване на тегло по време на бременността.

При едно от изследванията, проведено от Университета в Луизиана в САЩ сред 24 808 души, е установено, че редовният прием на бадеми води до подобряване на психическото състояние. При умерен прием на ядките не се стига до затлъстяване, въпреки наличието на голямо количество мазнини в тях.

След 6-седмична диета, в която са включени бадеми, се забелязва намаляване на обиколката на талията и стопяване на мазнините в организма.

Предварителните резултати посочват, че намалението на мазнините в тялото, благодарение на приема на бадеми, води до спад на риска от метаболитен синдром и на шанса от сърдечни заболявания.

В друго изследване екип на д-р Ричард Матес от университета Пърдю проучва ефектите от похапването на богатите на хранителни вещества бадеми при 137 възрастни участници в риск от диабет тип II. Участниците били разделени на 2 групи – такива, които хапват бадеми с основното хранене или като отделна закуска, и такива, които не консумирали. Наблюдението продължило 4 седмици.

Учените открили, че ежедневната консумация на 43 грама сушени или печени, леко осолени бадеми ежедневно помага за ограничаване на апетита на участниците и умерените концентрации на глюкоза в кръвта, като същевременно подобрява приема на витамин Е и мононенаситени мазнини. Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание European Journal of Clinical Nutrition.

Снимка на купичка с бадеми: Pixabay