Банани за здраво сърце и срещу високо кръвно

банан

Бананите регулират кръвното налягане.

Един банан дневно намалява риска от сърдечн-съдови болести. Това показват резултатите от неотдавнашно изследване на американски учени.

Данните сочат, че увеличаването на дневната доза на калий, с което вещество са богати бананите, може да помогне и за значително намаляване на кръвното налягане.

За целите на проучването са наблюдавани 2974 доброволци на възраст 30-54 години. Хората, които приемали храни, богати на калий, каквито са бананите, са с по-нисък риск от развитие на хипертония или друго сърдечно-съдово заболяване.

Близо 4.7 грама на ден помагат за намаляване на риска от сърдечносъдовите болести. От там идва и обяснението защо народите, чийто хранителен режим е предимно от зеленчуци и плодове или пак лицата, които са вегетарианци, много по-малко са изложени на риск от сърдечносъдови заболявания. Само 1 процента пък са хипертониците при тях, докато в развитите страни всеки трети има проблеми с кръвното налягане.

Типичният американски начин на хранене съдържа два пъти повече натрий (т.е сол) от допустимите стойности и едва половината от препоръчаната дневна доза на калий. Учените твърдят, че за да се намали с 10 процента броят на хипертониците необходимо е да има еднаква консумацията на продукти съдържащи натрия и калий.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание Archives of Internal Medicine през януари 2009 г.

Снимка на банан: pixabay