Банани за здрав стомах и срещу рак на дебелото черво

банани

Банани помагат за здрав стомах и здрави черва, твърдят експерти.

Бананите са изключително полезни за червата. Бананите, наред с царевицата, яйцата, сьомгата и спанака, са богати на съдържание на витамин В6, наричан също пиридоксин.

Според последните проучвания на връзката между витамин В6 и състоянието на дебелите черва, хората, които приемат по-големи количества от този витамин, са застрашени с 20 до 30% по-малко от рак на дебелото черво.

Учените смятат, че тази защитна способност на витамина се дължи на участието му в метаболизма на фолиевата киселина, която също действа благотворно на дебелото черво.

Приемането на храни, богати на витамин B6, помага не само срещу болести на червата, но също така облекчава симптомите на паркинсоновата болест и депресията.

В един банан се съдържа почти половин милиграм B6. Необходимата дневна доза от този витамин е по-малко от 4 милиграма и ако си я доставяте всеки ден, ще се почувствате по-млади.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание Cancer Epidemiol Biomarkers Prevention през август 2009 г.

Снимка на банани: Саня Гйенеро