Без парацетамол при бременност

Публикувано на 23. May, 2015 от в За бременни, Любопитно

парацетамол

Бременните жени трябва да ограничават приема на парацетамол, защото уврежда плода, предупреждават учените.

Бременните жени трябва да бъдат внимателни, когато приемат лекарства, в чието съдържание има парацетамол, особено за по-дълъг период от време, защото дългосрочната му употреба може да се отрази на репродуктивното здраве на децата от мъжки пол.

До това заключение са стигнали учени от Единбургския университет в Шотландия, тествали влиянието на парацетамола върху лабораторни мишки, съобщават агенциите Би Би Си и Ройтерс.

Според учените парацетамол би могъл да бъде приеман само ако е крайно необходимо и то за възможно най-малък времеви диапазон.

А всяка бременна жена, която се нуждае от допълнително лечение, следва да потърси специализирана медицинска помощ.

Според Великобританската регулаторна агенция за лекарства и здравни продукти парацетамолът е едно от малкото обезболяващи лекарства, които се считат за по-безопасни за бременни, пише vesti.bg.

Редица проучвания обаче намекват, че приемът му може да даде тласък репродуктивни проблеми в утробата, като подлага на риск нивата на тестостерон в плода.

Снимка: Нийлс Рамекерс

Етикети: , , , , , , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.