Белият хляб удвоява риска от сърдечни заболявания


Хранителен режим, богат на бял хляб и тестени изделия, може да удвои риска от сърдечни заболявания, пише британският вестник Dayly Telegraph, цитиран от агенция БГНЕС.

Диета, съдържаща голямо количество бях хляб, увеличава опасността от проблеми със сърцето, показва ново проучване. В изследването взели участие над 47 000 души, на които учените измерили т.нар. среден гликемичен индекс (ГИ).

ГИ е показател, който определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна. Храните с високо съдържание на ГИ включват бял хляб, ориз, макаронени изделия, както и закуски от типа на корнфлейкс.

Резултатите показали, че особено при жените, храните с висок ГИ, увеличават с 2,24 пъти повече риска от развитие на сърдечни проблеми. Проучванията продължават в опити да се установи защо тестените храни и хляба не влияят толкова нездравословно на мъжете.

Снимка: Vjeran Lisjak, sxc.hu