Бирата е полезна срещу настинка

бири

Бира помага при грип и настинка, обявиха експерти.

Бирата е полезна срещу настинка, защото макар да не съдържа много протеини, количеството на минерали в нея е значително. Това прави напитката бира идеална при простуда, твърдят японски учени.

Изследователи от Медицински университет в Сапоро, Япония, откриха, че химично съединение в хмел, наречено хумулон, е ефективно срещу вируса на респираторния синцитиал (RS) и установиха, че има противовъзпалителен ефект.

В допълнение пенливата напитка бира е богата на витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин) и витамин B3 (ниацин).

Джун Фучимото, изследовател от най-старата бирената компания в Япония – именно Сапоро, заяви: „Респиратортните вируси може да причинят сериозна пневмония и затруднения с дишането при кърмачета и малки деца, но в момента няма ваксина за тях.“

Особено често срещани през студените зимни месеци, респираторните вируси може да причини симптоми, подобни на тези на обикновената настинка при възрастните.

Пивоварните в Сапоро се надяват да създадат храна и (безалкохолни) напитки, съдържащи хумулон, които могат да се консумират както от възрастни, така и от деца, и да въздействат върху респираторните вируси.

Това не е първото изследване, което показва здравословния ефект на бирата.

През ноември 2012 г. рекламният директор на Heineken заяви в интервю за американската телевизия CNBC, че бирата е здравословна.

Също така бирата е нискокалорична, тъй като се прави само от хмел, мая, вода и малц, който е богат на въглехидрати, ензими и минерали.

Предишни изследвания показват, че пиенето на бира може да помогне за изграждането на по-здрави кости благодарение на високото си съдържание на силиций.

Хмелът има обезболяващо действие и може да служи като дезинфектант с успокояващ ефект.

Чаша бира на празен стомах предпазва от гастрит, активира производството на стомашен сок и регулира изпотяването.

Студената бира помага за премахването на бръчките, факт, който много малко хора знаят.

Пивото е полезно и за косата, като премахва пърхота. Също така подмладява клетките и ускорява метаболизма на организма.

Въпреки полезното действие на бирата, експертите предупреждават, че прекалената й употреба може да доведе до сърдечно-съдови проблеми, надебеляване, дехидратация и други физически вреди.

Снимка на чаши с бира: Lindsey Gee / Flickr