Бира в умерени количества намалява стреса

Бира в умерени количества помага за намаляване на стрес и напрежение, твърдят експерти.

Консумацията на бира в умерени количества намалява нивото на стреса, коментираха за агенция БТА експерти, които обясняват за нейното производство, вкус и други свойства.

Жените могат да пият 330 мл. бира на ден, а мъжете – 500 мл. без риск от негативни ефекти, обяви пред БТА проф. Донка Байкова, заместник-председател на Българското научно дружество по диететика.

Бирата е нискоалкохолна и за разлика от другите алкохолни напитки има и хранителна стойност, каза проф. Донка Байкова. Напитката не е носител само на празни калории, каквито са концентратите. В нея има 4% въглехидрати, има и белтъци и разтворими аминокиселини. Бирата съдържа и витамини от група В – В1,В2, В6 и др. Добрият минерален състав – калий, магнезий, но по-малко калций, я прави много подходяща при бъбречна болест заради диуретичното й действие.

Кехлибарената течност е много богата и на антиоксиданти от групата на полифенолите флаваноиди, които намаляват риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Консумацията на бира в умерени количества намалява нивото на стреса. Микрофибрите от състава на бирата действат като леко дразнение на стомашно-чревния тракт и активират моториката на червата. По тези причини бирата е много дискутирана напитка и откакто съществува, от времето на Аристотел, има дебати колко е полезна или вредна, отбеляза проф. Байкова.

По думите на специалиста в някои западноевропейски страни бирата се приема като натурален антидепресант и е разрешена в малки количества за дневна употреба. Счита се, че консуматорите на бира имат позитивен характер и добро настроение, но само ако напитката е в малки количества, предупреждава проф. Байкова.

Свръхупотребата на пиво обаче може да доведе до “бирено сърце” – организмът се стреми да се справи с голямото количество течности и сърдечния мускул да се разшири, обясни проф. Байкова. Фитоестрогените, които съдържа бирата (женски хормони на растителна основа) могат да видоизменят структурата на тялото на мъжете и те да добият по-женствени форми, каза специалистът.

Пяната на бирата предизвиква дразнене на стомашно-чревния тракт, което води до увеличаване на апетита. Спорната тема за “биреното коремче” все още няма ясен отговор – дали се пълнее от бирата или от мезетата, които съпровождат пиенето на бира, отбеляза специалистът. Пяната на бирата се влага в козметичните кремове, защото изглажда бръчките, обясни проф. Байкова. Тя добави, че в някои европейски държави дори вече има СПА центрове, в които се работи с бира за постигане на подмладяващ ефект.

Недопустимо и безотговорно е пиенето на бира по време на кърмене, каза в отговор на въпрос проф. Байкова. Не е вярно, че тази напитка увеличава или стимулира кърмата. Има други течности, които са достатъчни за увеличаването на количеството на майчината кърма. Алкохолът преминава в кърмата и в плацентата, преодолява бариерата на централната нервна система, която при бебетата е силно уязвима и може да доведе до летален изход, посочи специалистът.

Проф. Кабзев твърди, че няма съществена разлика във вкуса на класически приготвеното пиво сега и преди сто години, но на съвременното пиво качеството му е по-добро. Бирата в наши дни се получава за 25 дни, а преди сто години се е получавала за сто дни, уточни специалистът.

Всеки завод използва приблизително еднакви суровини, но влагайки различен интелект и различно качество на суровините, получава различни асортименти. Вкусът на пивото основно се обуславя от суровини, знание, управление на процесите и техника, обясни проф. Кабзев. Тези неща дават възможност на всеки производител да вмъкне нюанс в даден асортимент. Много съществено влияние оказват пивните дрожди, които се използват в производството на дадения тип пиво.

Разликата в тъмното и светлото пиво е много голяма, на първо място – в получаването на суровината – там процесите се регулират на по-голяма дълбочина, за да се получат разградните продукти – захари и аминокиселини, които при сушенето обуславят ароматните вещества на тъмния малц и тъмния цвят. От една и съща суровина получаваме два вида малц и други 24 специални малцове, в зависимост от това как направляваме процесите. Различното съчетание между специалните малцове дават и различната качествена характеристика на отделните асортименти пиво, обясни технологът.

Вкусът на бирата е много субективен фактор, но и преди сто години е била газирана напитка, макар и в по-ниска степен, каза за БТА Иван Игнатов, технолог в Университета по хранителни технологии и съавтор на учебника за технологията на пивото. През целия процес на приготвяне на пивото – 25 дни тя се държи в съдове под налягане, за да може да стане газирана – така ферментира при определена температура. Въглеродният диоксид, който се получава по време на ферментацията е този, който дава газировката на пивото, обясни специалистът.

Престояването на бирата в пластмасови опаковки променя вкуса на пивото. Това не е стабилна напитка, от гледна точка на вкуса – колкото по-дълго престоява пивото в каквато и да е бутилка, толкова повече се променят вкусовите качества. Изключително кратко време може да престои бирата в отворена опаковка и да запази вкуса си. За да бъде свежа и приятна напитката, трябва да има газировка. В момента, в който се отвори бутилката, спада налягането и газировката се губи, а по този начин бирата вече престава да бъде свежа напитка, посочи Иван Игнатов.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя 10-те най-смешни реклами на бира за всички времена:

както и най-забавните реклами на Хайнекен:

а също колекция с песни за бира:

Снимка: Zdraven.bg