Бирата удължава живота, а кафе го съкращава

Бирата удължава живота, а кафето го съкращава, твърдят експерти.

Изборът между напитките кафе или бира се отразява не само на настроението, но може да повлияе и върху част от ДНК, свързана с процесите на стареене и рак, твърдят изследователи.

Авторите на ново проучване са установили, че бирата може да удължи живота, а кафето – да го съкрати, съобщава агенция UPI, цитирана от БТА.

Изследователите от университета на Тел Авив, Израел, са открили, че кофеинът скъсява теломерите, а алкохолът ги удължава.

Изследователите разширили проучванията към изследване от 2004 г. на молекулярния биолог проф. Елизабет Блекбърн, носителка на Нобелова награда за медицина, което предполага, че емоционален стрес предизвиква съкращаване на теломерите, което се характеризира със стареене, вероятно чрез генериране на свободни радикали в клетките. Предишното проучване е показало, че колкото по-дълги са теломерите, толкова по-голяма е продължителността на живота.

Теломерите са крайните участъци на хромозомите. Те са важни за генетичната стабилност на клетката и действат като ДНК часовник, който отчита нейната възраст. Когато теломерите станат твърде къси, клетката спира да се дели и умира. Скъсяването на хромозомните окончания е признак на ускорено стареене и се свързва с редица заболявания, вкл. рак.

За целите на настоящото изследване специалистите са тествали влиянието на дузина стресови фактори от заобикалящата среда върху дрожди, които споделят важни генетични сходства с човека. Изследователите са наблюдавали дрождеви клетки при условия, които генерират свободни радикали, за да се изследва влиянието върху дължината на теломерите.

Учените са изследвали клетките им в условия, при които се отделят вредните свободни радикали. Оказало се, че повечето стресови фактори, сред които температура, промяна на киселинността и различни лекарства и химикали, не оказват ефект върху дължината на теломерите.

Ниска концентрация на кофеин обаче, равняваща се на тази в чаша еспресо, скъсила теломерите, докато излагането на дрождите на действието на 5-7% разтвор на етанол довело до удължаване на хромозомните окончания.

За първи път се анализира една сложна система, в която всички гени, които й влияят, са известни, каза проф. Купиек от катедра Молекулярна микробиология и биотехнология в университета в Тел Авив, ръководител на екипа. Оказва се, че дължината на теломерите е определяща, кога е в критично състояние и трябва да се защити от въздействието на околната среда.

Необходими са допълнителни лабораторни изследвания, за да се докаже причинно-следствена връзка, а не просто корелация между дължината на теломерите и стареене или рак, твърдят учените. Само тогава те ще знаят дали човешките теломери отговарят на същите сигнали като при дрождите, което потенциално може да доведе до нови медицински методи за лечение и напътствия за хранителния ни режим. Засега се опитайте се да се отпуснете и да пиете малко кафе и малко бира, съветва проф. Купиек.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на бирата с колекция от песни за бира:

а почитателите на кофеиновата напитка – със специална селекция от видеоклипове и песни за кафе:

Снимка: Pat Guiney