Бисквити и сладкиши водят до депресия


бисквити

Трансмазнините, които са в изобилие в тестените изделия като бисквити и сладкиши, могат да променят начина, по който регулираме емоциите си и да доведат до депресия.

След натоварен ден повечето хора посягат към нещо сладко, за да се успокоят. Американски учени обаче установиха, че бисквитите и сладкишите могат да се отразят зле на психиката ни, съобщи британският вестник Daily Mail.

Виновни за това са съдържащите се в тях трансмазнини, които са в изобилие в тестените изделия. Те могат да променят начина, по който регулираме емоциите си.

Изследване на учени от университета на Сан Диего, САЩ, с 5000 души показа, че приемащите повече трансмазнини контролират по-зле чувствата си, съобщава агенция БТА.

Те не ги осъзнават добре, по-неспособни са да ги преценят и да контролират настроението си.

Намаляването на трансмазнините подобрява контрола над емоциите.

Връзката между трансмазнините и настроението като цяло не е изучена добре.

Изкуствените трансмазнини се образуват чрез хидрогениране на олиото, което го втвърдява. Те могат да се използват както за пържене, така и в преработените храни.

За бисквити и сладки са предпочитани, защото удължават трайността им.

Известно е, че трансмазнините повишават холестерола в кръвта, което може да предизвика сърдечносъдови заболявания.

Предишно изследване установи, че хората, които ядат много трансмазнини, са по-агресивни.

Снимка: Ерика Лесе

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ: