Бобови храни за здраво сърце


зелен фасул

Бобовите храни укрепват сърцето.

Американски учени препоръчват да ядем повече бобови храни, за да укрепим сърцето си, дори и да е здраво.

Бобовите храни съдържат много протеини и фибри. Учените от университета на Колорадо, САЩ, потвърдиха, че когато те изобилстват в храната ни, нивата на лош холестерол в кръвта намаляват.

Учените изследваха влиянието на бобовите храни върху сърдечносъдовата система с помощта на мишки, страдащи от затлъстяване. Теглото на всички значително е намаляло по време на експеримента.

Бобовата диета е снижила нивото на холестерола им и значително е подобрила състоянието на сърдечносъдовата им система.

В изследването с хора участваха доброволци с диабет тип 2, пояснява агенция БТА.

Оказа се, че бобовите храни защитават организма от вредното действие на свободните радикали и намаляват увреждането на тъканите, свързано с преокисляване на мазнините. Това се отразява положително на състоянието на сърцето.

Сред бобовите култури са фасул, леща, грах, соя, фъстък.

Снимка на ястие със зелен фасул: Брус Матсунага

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ: