Консумацията на бобови храни предпазва от лош холестерол, твърдят британски учени.
Дневната порция печен боб може да ви помогне да живеете не само по-дълго, но и по-добре.
Фасулът може значително да намали холестерола и риска от сърдечни заболявания, показва проучване на експерти.
Бобените храни, включително фасулът и грахта, намаляват лошия холестерол с до 5%. Всичко, което е необходимо, е да ги включите в ежедневното си меню.
Недостатъкът е, че бобът подува корема на повечето хора, но според експерти този неприятен ефект намалява след известно време на редовен прием. Като допълнителен бонус бобените храни са евтини, казват специалистите, цитирани от агенция БГНЕС.
Сред бобовите храни спадат боб, фасул, грах, леща, нахут и бакла, а също така и някои по-малко познати култури, като лупина, фий, бурчак и секирче, пише wikipedia.org.
Снимка: Rooey202