Боб намалява с 35% риска от метаболитен синдром, установиха учените.
От десетилетия се знае, че бобовите култури имат изключително нисък глюкозен индекс и са претъпкани с фитохимикали, съединения, които се срещат само в растенията.
Хлябът, тестените изделия и картофите са богати на въглехидрати, но ако редовно консумирате боб, леща и грах, ще получите половината от захарта, която бихте приели чрез въглехидратите, подчертва агенция БГНЕС.
Колкото повече бобени храни ядете, толкова по-добре за организма ви. Изследване показва, че тази храна намалява с 35% риска от метаболитен синдром, който е свързан с опасността от диабет.
Лекарите препоръчват да консумирате хляб само на закуска, което ще повдигне нивата на кръвната захар и инсулина. След това добавете въглехидрати под формата на леща, грах или боб, които не съдържат толкова много захар, а са богати на полезни фибри.
Снимка: Bharat Mirchandani