Богати на витамин E храни срещу вредния смог

авокадо

Храни, богати на витамин E, като авокадо и зехтин, ограничават вредата от смога в града, твърдят експерти.

Авокадото и зехтинът ограничават вредата от смога, защото са богати на витамин Е, съобщи в-к Daily Mail, позовавайки се на британски учени.

Учени от университета в Нотингам и лондонския Кингс Колидж установиха, че витамин Е предпазва белите дробове от фините прахови частици, които могат да навлязат дълбоко в тях и освен белодробни проблеми увеличават риска от инфаркт и инсулт.

Витамин Е поддържа клетъчните мембрани и е полезен също за кожата, очите, имунната система.

Порция от 100 гр. авокадо осигурява 10% от препоръчваната дневна доза витамин Е, която е 4 мг за мъжете и 3 мг за жените.

Подобен ефект има и порция сготвен спанак.

Добър източник на витамин Е е и зехтинът.

Изследването е обхванало 5500 души, съобщава агенция БТА.

Учените са търсили връзка между функционирането на белите дробове и серия метаболити при излагане на два вида фини прахови частици.

От метаболитите най-ефикасни се оказали активна форма на витамин Е и на витамин С.

Снимка: Рут Хартнъп