Храни, богати на витамин E, като авокадо и зехтин, ограничават вредата от смога в града, твърдят експерти.
Авокадото и зехтинът ограничават вредата от смога, защото са богати на витамин Е, съобщи в-к Daily Mail, позовавайки се на британски учени.
Учени от университета в Нотингам и лондонския Кингс Колидж установиха, че витамин Е предпазва белите дробове от фините прахови частици, които могат да навлязат дълбоко в тях и освен белодробни проблеми увеличават риска от инфаркт и инсулт.
Витамин Е поддържа клетъчните мембрани и е полезен също за кожата, очите, имунната система.
Порция от 100 гр. авокадо осигурява 10% от препоръчваната дневна доза витамин Е, която е 4 мг за мъжете и 3 мг за жените.
Подобен ефект има и порция сготвен спанак.
Добър източник на витамин Е е и зехтинът.
Изследването е обхванало 5500 души, съобщава агенция БТА.
Учените са търсили връзка между функционирането на белите дробове и серия метаболити при излагане на два вида фини прахови частици.
От метаболитите най-ефикасни се оказали активна форма на витамин Е и на витамин С.
Снимка: Рут Хартнъп