Босилек за красота и здраве

босилек

Босилекът носи красота и здраве. Какво трябва да знаем за тази полезна билка?

В Индия билката босилек е била позната и високо ценена още от дълбока древност. Римляните прилагали босилек за лечение на депресии и меланхолия. У нас босилекът е широко използвана лечебна билка особено през XVIII. и XIX. в.

Използват се стръковете и листата на растението. Те имат силен, приятен аромат и сладникав вкус, които се дължат на съдържащото се в тях етерично масло. Консервиращите и антисептични свойства на босилека са открити преди столетия в  страните с топъл климат. Там поради високите температури храната бързо се разваляла, но хората открили, че ако в храната добавят босилек нейната трайност се удължава.

В българската традиционна медицина босилекът се употребява като диуретично средство, при спастичен колит, като гаргара при заболявания на венците и устната кухина и при хрема. За трудно зарастващи рани пресните листа или етеричното масло се прилагат външно във вид на лапи и мехлеми.

Старите вярвания на българите разказват за босилека, че има чудодейна сила и гони тъмните сили. Сеели го пред входните врати, за да не пропуска в дома да влязат хора със зли мисли, демони и зли сили.

Босилковите масла, които се използват в козметиката и ароматерапията съсдържат големи количества естрагол, обикновено между 50% и 80 %. Доказано е, че естраголът е канцерогенен и шансовете босилковото масло да е канцерогенно при хората са доста високи, ако босилковото масло се използва в продължителен период от време в големи количества.

Добре е босилковото масло да се използва пестеливо и не ежедневно – не повече от 0.1% в състава на употребяваните продукти като масажни масла, лечебна козметика и др.

Антидепресивно, антисептично, антиспазматично, цефалично, антипиретично, нервнотонизиращо, усилва менстурацията, потогонно, тонизиращо са свойствата на босилковото масло, които го правят един уникален и силен лечебен продукт. Прилага се при бронхит, простуда, депресия, диспепсия, припадъци, безсъние, умствена умора, дихателни заболявания.

Есенцията е светложълта и се намира също така в лавандуловото и бергамотовото масла. Има много приятен, лек, освежаващ аромат, който прилича на смесица от мащерка, мента и сладък корен. Вкусът му е сладък, остър и леко горчив. Съчетава се добре с индрише исоп и бергамот.

Босилковото масло е превъзходен тоник за нерви. То прояснява главата, облекчава интелектуалната умора и придава на ума сила и яснота. Може да се използва при всички видове нервни заболявания, особено при онези свързани с нерешителност, слабост или истерия.

Снимка: kragmel