Броколи срещу рак на стомаха

Яденето дневно на 70 грама бейби броколи в продължение на два месеца може да защити от разпространен микроорганизъм в стомаха, свързан с гастрита, язвата, и дори с рака на стомаха, твърдят японски учени, цитирани от агенция БГНЕС.

Пресните броколи съдържат голямо количество сулфорафан, естествен биохимикал, който вероятно отключва производството на ензими в стомаха, които защитават от увреждащи ДНК химикали и възпаления.

В статия, публикувана в списание Cancer Prevention Research,  учените твърдят, че яденето на 70 грама бейби броколи на ден може да предпази от сериозни проблеми със здравето.

Открихме храна, която, поемана редовно, може потенциално да има ефект върху причинителите на много стомашни проблеми и дори да помага за предотвратяване на рака на стомаха“, пише Джед Фахи, биохимик по храните в центъра “Lewis B. and Dorothy Cullman” към Медицинското училище на Университета Джон Хопкинс.

Известно е, че сулфорафанът е мощен антибиотик срещу хеликобактер пилори, бактерията-причинител на гастрит, язва и на рака на стомаха. Но това е първото изследване, което показва ефектите от това съединение върху хора. Учените са установили, че съдържанието му в малките растения са много по-високи, отколкото в класическите зрели броколи.

По време на изследването, учените давали в продължение на два месеца на 25 души от Япония, инфектирани с Хелкобактер пилори по 70 грама бейби броколи дневно. На други 25 участници било давано същото количество растения, които не съдържат сулфорафан. При първата група се забелязали понижени нива на инфекции и възпаления, което кара учените да смятат, че подобен ефект съдържащата с в младите броколи съставка вероятно оказва и върху гастрита, язвата и рака на стомаха.

Световната Здравна Организация е определила Хеликобактер пилори като карценогенна бактерия. Тя засяга почти половината от населението на планетата.

Снимка: sxc.hu