Българите не пият достатъчно вода

чаша вода

Почти 40 на сто от българите не пият достатъчно вода дори в жегите, показва проучване.

39,87% от хората в България не пият достатъчно вода дори в топлите летни дни. 1 на всеки 100 души пък не пие вода изобщо.

Това показват данните от мащабна анкета, проведена в периода 17–25 юли 2015 г. на девет от най-оживените плажове по българското Черноморие в рамките на кампанията Н2Обичам сред 602-ма българи.

Близо 40% от участниците в анкетата посочват, че пият от 1 до 5 чаши вода на ден. 3% приемат само по чаша вода дневно, а 1% изобщо не пият вода.

Според инициаторите на кампанията, тревожните резултати в голяма степен се дължат на липса на информираност за ползите от добрата хидратация и рисковете при обезводняването на организма. Това проличава и по отговорите на голяма част от анкетираните. Например почти 15% от тях смятат, че водата съдържа калории.

Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) препоръчва воден прием от 2 л дневно за жените и 2½ л за мъжете.

Около 20% от това количество се набавя чрез храната, а останалото – от течностите, които приемаме през деня.

Затова специалистите препоръчват да се пият поне 6-8 чаши вода на ден, а в топлите дни и повече.

В условия на умерен климат и заседнал начин на живот, човек губи около 2,5 л вода дневно. Загубеното количество трябва да се възстановява, за да се поддържа водният баланс в организма.

Водата е основна съставка на нашето тяло. Средно 60% от телесното тегло на човек е съставено от вода, а в някои от нашите органи съдържанието й достига 80%.

При недостатъчна консумация на течности се създава риск от нарушаване на функциите на нервната система, което се изразява в умора, главоболие, намалена концентрация, по-слаба памет и ускорен процес на стареене.

Водата е здравословен избор по всяко време. Тя е единствената напитка, която не съдържа никакви калории, захар и изкуствени добавки.

Лятото човек може да приема повече вода, както и при усилено физическо натоварване. Необходимо е да става през целия ден – на малки количества. Приеманата вода и течности трябва да е с умерена температура, а не да са студени, защото това усилва процеса на дехидриране.

Информационната кампания Н2Обичам има за цел да представи ползите от добрата хидратация за човешкото здраве. Тя е съвместна инициатива на Сдружение Аз обичам водата, Факултета по обществено здраве при Медицинския университет в София и Девин АД.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция от песни и клипове за вода:

Снимка на чаша вода: champd