Български песни за любимото лято

лято

Представяме колекция от български песни за любимото на всички лято.

Лятото е най-обичаният и очакван от всички сезон.

Сезонът лято се свързва с топлина, любов, почивка, усмивка и добро настроение. Лятото е сезонът с най-високи температури. А друг е въпросът, че лятото в България вече не е доброто, старо лято, което повечето познаваме.

Астрономичното лято в България започва с лятното слънцестоене (около 21 юни в Северното полукълбо) и свършва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо).

Лятото, както и останалите сезони, се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето. През лятото Северното или Южното полукълба са максимално наклонени към Слънцето, вследствие на което слънчевото греене достига своя максимум, както и слънчевата радиация. Астрономическото лято започва в деня на лятното слънцестоене, когато лъчите идващи под ъгъл 90 градуса падат върху Северната (около 22 юни) или Южната (около 21 декември) тропична окръжности. Поради факта, че повърхността е вече загрята от пролетния период и силната слънчева радиация, слънцето продължава да нагрява интензивно континенталната и водната повърхности. Съответно температурите достигат своя максимум за година, като някъде те надминават 40 градуса по Целзий, в някой екстремни случаи и до над 50 градуса Целзий. Тези високи температури, в комбинация с увеличената динамика на атмосферата през лятото, създават доста опасни явления – купесто дъждовни облаци, градушки с интензивни валежи и временно усилване на вятъра, мълнии както и много опасни за земеделието, а и за здравето на хора при повишаване на атмосферното налягане устойчиво сухо и горещо време задържащо се с дни. След средата на лятото с намаляване на слънчевата радиация и ъгъла на слънчевите лъчи температурите бележат трайна тенденция към понижаване, но все пак остават високи. Едва с доближаване на деня на есенното равноденствие – през месец септември за Северното и през месец март за Южното полукълбо, слънчевата радиация е вече незначителна, ъгълът на слънчевите лъчи намалява и достига стойности като тези от деня на пролетното равноденствие. Светлата част от денонощието се скъсява, а нощта се увеличава.

На територията на по-голямата част от България най-високите средно дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините — през август.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя колекция с над 40 български песни от последните 40 години в различни музикални стилове – поп, рап, естрада, фолк, джаз и денс, но всички са посветени на обичаното лято:

В колекцията са включени хитове като:

Фамилия Тоника – Нека да е лято (1977)

Лили Иванова – Наше лято (1974)

Лили Иванова – Другото лято (2012)

Дует Ритон – Лятото

Трамвай № 5 – Един летен ден (1988)

Годжи – Лято (2013)

Веселин Маринов – Идвай, мое лято (2012)

Цветелина – Лято ли е (2012)

Румънеца & Енчев ft. Мариета и Цонко Цонев Кметъла – Лято (2014)

Играта и Лео feat. Криско – Цяло Лято (2013)

Deep Zone Project – Лятото дойде (2011)

Deep Zone feat. Веси Бонева – Летен кадър (2015)

Goodslav feat. Лора Караджова – Нека бъде лято (ремикс 2010)

Калин Вельов – Отново е лято (2012)

Акага – Нека да е лято (2012)

Белослава – Лятото зад ъгъла (2014)

Пламен Ставрев – Лятото (2003)

Васил Чергов – Лято е (2014)

Нети – Лятно време (2013)

Тоника СВ – Къде си, лято

GOODSLAV ft. Лора Караджова – Нека бъде лято (2010)

Flex – Летни тайни (2017)

Годжи – Лято (2013)

Трамвай №5 – Един летен ден

Пламен Ставрев – Лятото (2001)

Гумени Глави – Хубаво е лятото (2005)

Дует Ритон – Лято за двама (2012)

Стефка Берова и Йордан Марчинков – Безкрайно лято (1979)

Росица Кирилова – Лято е, млади сме

Глория – Лятно пълнолудие (2009)

Снимка: Юлиана Николова