Българското здравеопазване не покрива стандартите в ЕС за ракова диагностика


Българското здравеопазване не покрива стандартите в ЕС за ракова диагностика с пет-скенер.

Според европейските стандарти за всеки 500 000 души население се осигурява по един пет-скенер, благоприятстващ за точното установяване на тумори и метастази. Българското здравеопазване не ги осигурява.

Това припомни в интервю за Дарик началникът на Клиниката по нуклеарна медицина в Националната онкологичната болница проф. Елена Пиперкова.

Според експерта това означава, че за територията на България са необходими между 10 и 14 такива устройства. У нас обаче тези апарати са едва два, което принуждава пациентите да търсят помощ от съседни страни и да я заплащат от своя джоб поради листи на чакащите.

Пиперкова допълни, че в Европа няма онкологичен център без пет-скенер и определи факта, че Националната онкологичната болница не разполага с такъв апарат като прецедент.

Според Националния раков регистър у нас всяка година 34 000 души се разболяват от онкологични заболявания, посочи проф. Елена Пиперкова.

Като се прибавят и болните от предишните години, то тези скенери действително не могат да поемат в необходимото време нужда на онкологично болните диагностика, заради което те търсят помощ в съседни нам страни, което струва изключително много на пациентите, а нашата държава е в състояние да помогне на тези хора, но за съжаление именно Националната онкологична болница няма пет-скенера, като програмите излязоха от нея, каза Пиперкова.

Специалистът е категоричен, че липсата на достатъчно модерни технологии за диагностика и лечение не е единственият проблем, пред който са изправени онкоболните у нас.

За развитието на тези високи технологии и достъпността им до пациентите е необходимо тяхното правилно остойностяване е реимбурсиране от Здравната каса. Има и един друг проблем – че ние обучаваме кадри, но тъй като това са високотехнологични специалности, след това те напускат страната, тъй като сме членове на ЕС и нашите дипломи се признават в европейските страни, допълни специалистът.

На фона на проблемите обаче Пиперкова посочи и щастливата новина за Клиниката по нуклеарна медицина, тъй като тя се разширява с хибриден скенер от последно поколение, който ще даде възможност на пациентите с ракови заболявания да бъдат възможно по-точно диагностицирани.

Снимка: Юлиана Николова, Zdraven.bg