Бял хляб също е полезен




Консумацията на бял хляб също е полезна за здравето, твърдят експерти.

Белият хляб е здравословен, защото значително увеличава броя на “добрите” бактерии в стомаха, предпазва от заболявания и подобрява здравето, съобщава в-к Daily Mail.

Испански изследователи проучили чревните бактерии и каква е тяхната роля за здравето на хората. Това е важно, защото е известно, че когато някои бактерии намалеят, ставаме по-уязвими към заболявания. Един от най-ефективните начини за поддържане на добър баланс на бактериите е доброто хранене.

Учените от университета в Овиедо, Испания, изследвали полифенолите в подправки, чай, плодове и зеленчуци и как те работят за поддържането на баланса на микробите в човешкия стомах. Те задали въпроси на 38 здрави възрастни за диетите им и установили кои бактерии се срещат в проби от изпражненията им.

Анализът показал, че пектинът, откриван в плодовете, намалява нивата на някои полезни бактерии. Но най-необичайното им откритие било, че бял хляб увеличава полезната бактерия лактобацилус.

Досега пълнозърнестите храни бяха свързвани с увеличаването на нивата на добри бактерии заради високото им съдържание на фибри. Но последното изследване установи, че консумирането на често подценявани рафинирани зърна, които се срещат в бял хляб и бял ориз, може да увеличи и нивото на здравословни бактерии.

Макар че ограниченият брой проби и голямото разнообразие от хора не позволяват да се направят категорични заключения, нашето изследване показва значението на диетата като цяло, а не на отделни компоненти. Откриването на връзка между приема на обичайни храни като портокали или бял хляб и някои групи микроби подчертава значението на бъдещи изследвания, съсредоточени върху диетата, а не върху отделни компоненти, заяви съавторката на изследването д-р Соня Гонсалес, цитирана от агенция БГНЕС.

Снимка: Dawn Endico