Витамин B3 срещу рак на кожата

слънчеви лъчи

Форма на витамин B3, химикала никотинамид, предпазва от рак на кожата, установиха учените.

Форма на витамин B3 може да помогне на хората да се предпазят от най-разпространените видове рак на кожата, ако са изложени на повишен риск, предадоха агенциите Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на резултатите от австралийско изследване, обхванало 386 души.

Авторите му от университета на Сидни са установили, че никотинамид – форма на витамин B3, намалява с 23% вероятността от нова проява на немеланомен кожен рак при хора, които през изминалите пет години вече са страдали от онкологично заболяване на кожата.

Основната причина за немеланомен кожен рак е излагането на ултравиолетова слънчева радиация, която уврежда клетъчната ДНК и потиска способността на кожата да унищожава необичайните клетки.

В настоящото изследване специалистите са сравнили ефекта от прием два пъти дневно на никотинамид под формата на хапче с прием на плацебо, съобщава агенция БТА.

Изследователите са установили, че формата на витамин B3 намалява риска от немеланомни базално-клетъчен и сквамозен карцином. Въпросните две форми на немеланомен рак са най-разпространени форми на кожен рак, докато злокачественият меланом е най-смъртоносният.

Авторите на изследването са открили, че превантивният ефект на никотинамида започва най-рано три месеца след началото на приема, и изчезва, след като пациентът спре да пие хапчето. Това означава, че за да има ефект, застрашените от кожен рак трябва да продължат да приемат “почти неприлично евтината” таблетка по думите на Диона Деймиън, ръководителката на изследователския екип.

Експертите не препоръчват приема му на общото население, а само на изложените от повишен риск хора.

Специалистите обясняват, че никотинамидът е различна форма на витамин B3 от ниацина, който може да предизвика странични ефекти като главоболие и понижено кръвно налягане.

Експертите напомнят, че хората, и особено тези с повишен риск от кожен рак, трябва да използват слънцезащитни продукти и редовно да се преглеждат.

Zdraven.bg поздравява всички за добро настроение със специална колекция от над 30 български песни за любимото лято:

Снимка на слънчеви лъчи: sixtwelve