Витамин C в цитрусовите плодове

цитруси

Какво е съдържаниета на витамин C в различните цитрусови плодове?

Цитрусите са цъфтящи растение, чийто произход е от Южоизточна Азия и Австралия. Техните плодове са сочни и приятни на вкус.

Към цитрусовите плодове, които са около 50 вида, спадат портокали, мандарини, клементини, лимон, грейпфрут, помело, бергамот, каламондин.

Цитрусовите плодове са бедни на калории и съдържат киселини, които разграждат мазнините. Затова често се препоръчват при диетичен режим за отслабване.

Цитрусовите плодове съдържат голямо количество витамин С, който засилва имунната система. Те са изключително сочни и полезните съставки бързо и лесно се усвояват от организма.

Препоръчителната дневна доза витамин C от Световната Здравна Организация е 45 милиграма на ден и 300 милиграма седмично, а Евпопейската комисия по безопасност на храните препоръчва по 80 милиграма дневно.

Ето съдържанието на витамин C в 100 грама сурови цитрусови плодове:
помело – 61 мг;
портокал – 53.2 мг;
лимон – 53 мг;
клементина – 48.8 мг;
грейпфрут – 33.3 мг;
зелен лимон (лайм) – 29.1 мг;
мандарина – 26.7 мг;
каламондин – 26.7 мг;
бергамот – 25 мг.

Цитрусовите плодове са богати и на други витамини от групата B, пектин и още полезни антиоксиданти. Помагат за прочистване на бъбреците от камъни и дори намаляват високото кръвно и риска от рак на стомаха.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална видео колекция от песни за лимони (и лимонади):

Снимка на цитруси: Майкъл Лоренцо