Витамин D: колко помага?

Публикувано на 31. Jan, 2014 от в Любопитно

Учените са с противоречиви изводи относно здравните ползи на витамин D. Защо?

Приемането на витамин D не би прибавило съществен защитен ефект срещу сърдечно-съдови заболявания, рак и фрактури на костите, според проучване, публикувано през януари 2014 г. в британско медицинско списание. Този път учените обобщават многобройни и противоречиви изследвания.

Новозеландските изследователи са обработили поне 40 проучвания в опит да установят ролята на витамин D в предотвратяване на различни заболявания.

За да се докаже, че той играе някаква роля, изследователите определят като праг намаляването на риска с 15% или повече.

Според резултатите от изследването, публикувани в изданието Lancet Diabetes & Endocrinology, приемането на витамин D води до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и фрактури под прага от 15% и поради това се отчита като незначително.

Само при възрастни хора, живеещи в социални институции, които са се възползвали от витамин D в комбинация с калций, е отчетено намаляването на риска от фрактури над 15%.

Предвид тези резултати, има малко основания да се предписва витамин Д за предотвратяване на сърдечните удари, инсултите, рака или фрактурите, подчертават авторите, като посочват, че половината от възрастните американци вземат като добавка витамин D.

Витамин D играе важна роля в костната минерализация като стимулира чревната абсорбция на калция и фиксирането му в костите. Той се произвежда предимно от тялото под действието на ултравиолетовите лъчи върху кожата, но също може да бъде приеман и под формата на медикамент, припомня агенция АФП.

Много проучвания, често противоречиви, бяха направени през последните години за значението на витамин D, който би трябвало да има защитен ефект върху здравето и влияние върху смъртността.

През март 2013 г. британските изследователи доказаха, че витамин D при бременни жени няма въздействие върху здравето на костите на плода.

Обратно на тях, през ноември 2012 г., други изследователи бяха установили връзка между жени, които живеят в по-малко слънчеви географски райони, дефицита на витамин D и повишения риск от множествена склероза при децата.

Френски учени предполагаха в публикации през декември 2013 г., че ниските нива на витамин Д не причиняват влошаване на здравето, макар че тогава костните заболявания не са изследвани.

Тогава резултатите показваха, че витаминът може да има роля в превенцията на заболяванията, които не са свързани с костите, като Паркинсон, деменция, рак и възпалителни заболявания.

И проф. Филип Отие от Международния изследователски институт за превенция в Лион бе ползвал други около 500 направени изследвания за ефектите на нивата на витамин D върху здравните резултати, с изключение на костните заболявания.

Въпреки, че голям брой проучвания предполагат, че има ползи от високи нива на витамин D и че той може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с до 58%, от диабет до 38% и рак на дебелото черво с до 33%, клиничните изследвания, при които на участниците е даван витамин D, не показват намаление на риска, дори при хората с ниски нива на витамина в началото на изследването. След разглеждане на случайно подбрани изследвания става ясно, че няма позитивен ефект върху появяването на болести.

Това, което показва това несъответствие е, че понижените нива на витамин D са показател за влошаване на здравословното състояние. Възпалителните процеси и остаряването, които съпътстват появата на болестта, намаляват нивата на витамин D, което обяснява дефицита на витамина в широк спектър от заболявания, казва проф. Отие, цитиран от агенция БГНЕС.

И във Великобритания силно се препоръчва приемът на витамин D при хора с повишен риск от дефицит, включително при бременност и кърмене, децата под 5-годишна възраст, хората над 65 г. и хората, които не се излагат достатъчно на слънчева светлина, съобщава агенция BBC.

Хората с тъмна кожа, например в Африка, Карибите, Южна Азия, хората, които са облечени от глава до пети, както и хората със светла кожа също са в риск.

Zdraven.bg съветва читателите да се придържат към естествените източници на витамин D.

Снимка: Andreas Krappweis

Етикети: , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.