Вода за здраве

Водата носи здраве, спор няма.

Колко вода да пием, отговаря изданието Journal of the American Dietetics Association като дава едно доста ясно правило: на мъжа, водещ заседнал начин на живот, са необходими средно 12 чаши течности дневно, а на жените – 9, за да осигурят оптимални условия за работа на черния дроб.

По принцип с храната си набавяме 4 чаши течност дневно, 1 чаша идва от метаболизма, а останалото количество се набавя от приемането на течности.

За физически активните хора, количеството на приеманите ежедневно течности трябва да бъде по-голямо в зависимост от степента на завишаване на тяхното изразходване.

Пиенето на вода спомага и за ефективното топене на мазнините, пише dieti.info. Най-важната роля на черния дроб е превръщането на складираните мазнини в енергия. Но черния дроб поема и част от работата на бъбреците, ако те са лишени от вода.

По този начин дробът поема допълнителни задачи към основната, а това, разбира се, намалява продуктивността му. Той вече не е в състояние да преработва мазнините толкова бързо, колкото би го правил, ако бъбреците работеха нормално.

Ако това да се случи, се създават условия за натрупване на мазнини, защото се намалява ефективността на работата му за превръщането им в енергия.

Снимка: sxc.hu

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция от песни и клипове за вода: