Все повече българи страдат от хипертония и сърце

Публикувано на 26. Jan, 2015 от в Здравеопазване, Сърце и кръвно

Все повече българи страдат от хипертония и все по-млади – от сърдечни проблеми, констатира проф. Генчо Начев.

Хипертонията поваля все повече българи. Увеличават се и пациентите с исхемична болест на сърцето и те са все по-млади хора.

Това заявява в интервю професор Генчо Начев, който от 2006 г. до днес е директор на столичната университетска кардиологична болница “Св. Екатерина”.

А през последната година с 30% са се повишили извършените операции при дисекации (разкъсване) на аортата. Това е сериозно увеличение. Но и тази тенденция може да се тълкува по друг начин – все повече лекари обръщат внимание на заболяването, установяват го в ранна фаза и така пациентът възможно най-скоро стига до хирургично лечение, съответно има шанс да оживее. Много от болните преди време умираха преди въобще да са диагностицирани, каза пред в-к Труд професор Генчо Начев.

Пак няма пари за изкуствени сърца. Те пак остават прерогатив на Министерството на здравеопазването и ще чакаме то да ни субсидира, отбелязва той, коментирайки спасителните операции, които през тази година няма да се поемат от НЗОК.

Професор Начев посочва, че в момента шестима тежко болни българи се нуждаят от такива сърца. Министерството на здравеопазването бе така добро да ни отпусне средства за двама и до няколко дни ще им ги поставим. Но пак остават четирима, на които и да искаме, не можем да помогнем, добавя той.

снимка: fotomaker

Етикети: , , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.