Големите чаши алкохол напиват


чаша вино

Колкото по-голяма е чашата с алкохол, толкова по-вероятно е човек да се напие.

Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване, установиха експерти.

Обемът на чашите влияе върху консумацията на вино и шампанско, установиха изследователи от Кеймбриджския университет в Англия.

Колкото чаша е по-голяма, толкова по-голям е рискът от напиване. Този извод бе направен след експеримент, извършван в заведение в продължение на 16 седмици с участието на 300 души, съобщава агенция БГНЕС.

Барманите сервирали на клиентите по 175 грама вина в чаши с различен обем – 250, 300 и 370 грама. Един ден – един вид чаши, друг ден втория вид и така нататък. В дните, когато са се използвали по-големите чаши, консумацията на вино било 9% повече в сравнение с дните, когато напитката се поднасяла в по-малки чаши.

Според авторката на изследването Тереза Марто големите чаши не сe пълнят докрай и създават впечатлението, че количеството изпита напитка е умерено. Това съответно кара хората да си доливат, съответно и да се напиват.

По същество същия модел поведение действа и при храненето. Доказано е, че храненето с големи пълни чинии води до преяждане. Големите чинии просто тласкат хората към преяждане. Докато запълнеността на малките чинии засилва усещането за ситост.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя колекция от музикални видеоклипове, в които героите вече са на по няколко чаши, малки или големи..:

Снимка: Анджело Амболди