Горещ шоколад за здрав мозък

Публикувано на 24. Aug, 2013 от в Глава и мозък, Напитки

Редовното консумиране на горещ шоколад подобрява паметта, откриха учените.

хапването на горещ шоколад може да помогне на възрастни хора да запазят доброто си мозъчно здраве, пише в-к Daily Mail, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Две чаши на ден от напитката стимулират притока на кръв към мозъка и подобряват запаметяването и извикването на спомени при възрастни доброволци.

Това са установили авторите на проучването от Харвардския медицински колеж в Бостън, съобщава агенция БТА. Експертите се надяват, че откритието им може да залегне в “какаова терапия” за предпазване от деменция.

Изследването е обхванало 60 доброволци на средна възраст 73 години, които не страдали от деменция, уточнява vesti.bg. Участниците консумирали по две чаши горещ шоколад всеки ден в продължение на месец, без да получават други какаови продукти.

Доброволците били подложени на тестове за запаметяване и мислене. Притокът на кръв към мозъка бил изследван с ултразвук. Изследователите са установили, че той е нарушен при 18 от участниците. След месец консумация на горещ шоколад обаче притокът на кръв при тях се увеличил средно с 8,3 процента.

В резултатите от тестовете за запаметяване също било отчетено подобрение, а времето за извикване на спомени намаляло от 167 секунди средно на 116 секунди.

Въз основа на тези данни изследователите са стигнали до извода, че лакомството горещ шоколад може да е от полза за възрастните хора за поддържане на добро мозъчно здраве.

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад:

Снимка: Moyan Brenn

Етикети: , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.