Горски плодове за ум

Публикувано на 26. Aug, 2010 от в Глава и мозък, Храни

горски плодове

Горски плодове помагат за здрав ум.

Горски плодове като къпини, боровинки и ягоди съдържат много полифеноли – съединения, които помагат на мозъка да извършва важни поддържащи функции, съобщи агенция БТА, позовавайки се на в-к Dayly Telegraph.

Плодовете с тъмнооранжеви, червени и сини пигменти могат дори да обърнат процеса на загуба на умствени способности, твърдят американски учени, позовавайки се на резултатите от двумесечно лабораторно изследване с плъхове, получавали много такава храна.

Освен в плодовете, полифеноли има в някои зеленчуци и ядки. Те са с антиоксидантно и противовъзпалително действие, което предпазва от намаляване на умствените способности.

Полифенолите в горските плодове помагат на клетки, наречени микроглии, да почистват токсични протеини, свързани с отслабването на паметта и други симптоми за намаляване на функциите на мозъка.

С остаряването микроглиите се справят все по-зле със задачите си и се натрупват отпадъци. Полифенолите им помагат да се справят по-добре, обясни ръководителят на изследването Шибу Пулоуз.

Снимка: yohan hmmm

Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.