Горски плодове предпазват мозъка от стареене

Горски плодове предпазват мозъка от стареене, установиха учени.

Горски плодове като ягоди, малини, боровинки и къпини имат високо съдържание на съединения, наречени полифеноли, които помагат на мозъка да извършва жизнените си функции.

Полифенолите предотвратяват натрупването на токсични протеини и предпазват от по-нататъшното развитие на болести като Алцхаймер и Паркинсон. Заключението било направено от изследователи от университета в Мериленд в САЩ, които анализирали ефекта на плодовете върху мозъка на лабораторни мишки. Особено внимание те отделили на боровинките и ягодите, които изчистват мозъка от токсини, пише агенция БГНЕС.

Проучването продължило два месеца. За този период учените хранели гризачите с горски плодове и облъчвало мозъците им с цел ускорено стареене. След това разделили мишките на две групи – едната, от които продължавала да бъде облъчвана в продължение на 30 дни, докато яла горски плодове.

Резултатите показват, че нивата на защита срещу облъчване били много по-високи при мишките, които се хранели с горски плодове. Учените дължат това на съставките в тях, които предпазват от повечето мозъчни заболявания.

Снимка: jayneandd