Гответе морковите цели за повече здраве, съветват учените.
Морковите трябва да се готвят цели, а не нарязани, за да запазят противораковите си свойства, пише actualno.com.
Учени от университета на Нюкасъл във Великобритания установиха, че когато са цели, варените моркови запазват 25 повече от противораковото съединение фалкаринол. Нарязването на морковите увеличава повърхността им и така повече хранителни вещества преминават във водата при готвенето.
Като бъдат оставени цели преди варенето и нарязани след това, полезните съставки остават в тях. Така морковите са не само по-полезни, но и по-вкусни.
От друга страна, учените са установили, че топлината убива клетките, вследствие на което морковите губят способността си да задържат водата. Заради загубата на вода концентрацията на фалкаринол в тях се увеличава.
Друг ефект от топлината е, че клетъчните стени омекват. Това позволява на водоразтворими съединения като захар и витамин С да бъдат загубени през повърхността. Така изтичат и други съединения като фалкаринола.
Снимка: sxc.hu