Редовната консумацията на грейпфрут и други цитруси предотвратява развиването на наследствено бъбречно заболяване, откриха учените.
Грейпфрут и някои други цитрусови култури могат да предотвратят развиването на поликистоза – наследствено бъбречно заболяване, съобщи изданието British Journal of Pharmacology, цитирано от агенция БТА.
Това си свойство цитрусовите плодове притежават благодарение на веществото нарингенин, което им придава горчив вкус.
Бъбречната поликистоза е генетично заболяване, при което в двата бъбрека се оформят и прогресивно нарастват множество кисти, водещи до хронична бъбречна недостатъчност.
Заболяването съществува под две форми – автозомно доминантна и автозомно рецесивна. При първата предаването на гена в поколението задължително ще доведе до клинична изява на болестта.
При втората е необходимо съчетанието на два гена, съответно от хромозомата на бащата и на майката, за да се развият симптоми. Унаследяването само на един ген прави лицето носител и той може да го предаде в своето поколение.
Учени от редица британски университети са се опитали да установят дали могат да “блокират” заболяването.
Робин Уилямс от кралския университет “Холоуей” и неговите колеги са изучили свойствата на нарингенина.
За целта те са използвали едноклетъчната амеба Dictyostelium, която при определени условия образува многоклетъчни тела със сложен строеж. Тя се е превърнала в “индикатор” на това как нарингенинът регулира протеина PKD2, свързан с възникването на поликистозата.
Оказало се, че природното вещество, съдържащо се в цитрусовите плодове, може да блокира образуването на кисти.
Снимка: Jedidja Vrijman