Гроздето е най-ефикасният антидепресант

бяло грозде

Съдинения в гроздето помагат срещу депресия.

Учени от Училището по медицина към болницата Маунт Синай в ню Йорк, САЩ, стигнаха до заключението, че най-ефикасни и безвредни за здравето антидепресанти се получават на базата на органични съединения, съдържащи се в гроздето.

Терапевтични изследвания показват, че гроздето не само има силен седативен ефект, но и допринася да се неутрализират много от съпътстващите депресията заболявания на нервната система.

Учените отбелязват, че депресията е свързана с редица процеси, които протичат заедно с тежки психични разстройства.

Сред най-разпространените здравословни проблеми, които се появяват въз основа на депресия, са възпаленията на периферни органи на имунната система, измененията на лимфни възли и някои тъкани, както и намаляването на мозъчната активност.

Потискането на имунната система в крайна сметка влияе върху синапсите – структури, които позволяват на невроните да взаимодействат помежду си.

Учените смятат, че на базата на органични съединения в гроздето може да се създаде ДНК ваксина, която ще се подбира въз основа на особености на човешкия организъм, съобщава агенция БТА.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание Nature Communications на 2 февруари 2018 г., както и като прессъобщение в уебсайта на болницата.

Zdraven.bg припомня, че учени от Медицинското училище на университета на Южна Каролина, САЩ, доказаха през 2015 г., че червеното грозде и виното от него помагат срещу депресия.

Снимка на бяло грозде: aaliyahbvn