Гъби на слънце събират още витамин D


Изложените на слънце гъби са допълнителен естествен източник на полезния витамин D, твърдят учени.

Гъби, изложени на слънце, осигуряват толкова количество от полезния витамин D, колкото приемането на хранителни добавки, установи американско изследване.

Учените препоръчват гъбите да се изваждат от търговската им опаковка от магазина и да бъдат оставени на слънце за половин час преди консумирането им, защото така събират повече витамин D.

Подобно на кожата на човек, гъбите превръщат ултравиолетовите лъчи от слънцето във витамин D и продължават да правят това, дори след като бъдат откъснати.

Витамин D е от ключово значение за имунната система, силата и здравината на кости и зъби и удвояването на елемента калций в органицма.

За целите на изследването 30 души получавали всеки ден в продължение на 12 седмици по една капсула, съдържаща или 2000 единици витамин D, или изложени след бране допълнително на слънце гъби на прах с високи нива на витамин D.

В края на изследването учените установили значителни разлики в нивата на витамин D на участниците.

Резултатите доказват, че приемането на гъби, които са били изложени на ултравиолетови лъчи и съдържат витамин D2, са добър източник на витамина и подобряват нивата му в организма на здрави възрастни, заяви авторът на изследването д-р Майкъл Холик, цитиран от агенция БГНЕС. Той допълни, че гъбите продължават да произвеждат витамин D, дори след като бъдат откъснати, ако бъдат поставени пряко на слънчева светлина.

Учените съветват потребителите да изваждат гъбите от опаковката след покупка и да ги слагат навън между 10 и 15 ч през деня за 60 минути в края на пролетта и през летните месеци.

На възрастните се препоръчва да приемат максимум 2000 единици от витамин D ежедневно. Една порция изложени на слънце гъби осигурява около 400 единици, но по-голямата консумация може да увеличи нивата на витамина, подобно на хранителните добавки. Готвенето не се отразява на нивата на витамин D, заяви д-р Холик.

Снимка: Dirk Ziegener