Дания е най-доброто място за живот за жените

Дания

Дания е най-добрата страна на живот за жените, а България заема 30-то място.

Данните на американската медийна компания The US News and World Report за най-добро място за живеене се базират на мнението на 7000 жени, които са помолени да оценят 60 държави по пет критерия, сред които равенство на половете, равенство на дохода, сигурност и напредък.

Заедно с Дания челната тройка включва още Швеция на 2-ро и Канада на 3-то място.

Холандия е на четвърто място, следвана от Нова Зеландия, Германия, Великобритания, Люксембург и Австрия.

Списъкът с най-добрите страни на живот за жени е част от общата класация на компанията за най-добрите страни на живот, посочва британският вестник Independent, цитиран от агенция БГНЕС. В нея на челно място застава Германия като най-добра за живеене и на двата пола.

Според изследователите от доклада високото място на Дания, която е десета в общата класация, се дължи на щедростта по отношение на социалните грижи в страната. Освен почти безплатните си здравни грижи и образователна система, Дания предлага майчински помощи, базирани на дохода, както и политика за родителски отпуск, който е един от най-гъвкавите в ЕС, се казва в доклада.

При държавите, който са най-подходящи за жени, България се нарежда на 30-то място, а в общия списък заемаме 48-та позиция.

Две места преди нас в класацията за добри страни за живот на жени са Саудитска Арабия (28-мо място) и Русия (29-то място). И двете държави неведнъж са критикувани заради отношението си към човешките права, а Саудитска Арабия е критикувана и заради отношението си по-специално към жените.

Веднага след България в списъка са Перу (31-во място) и Панама (32-ро място).

От балканските държави най-висок резултат има Гърция, която заема 21-во място.

Освен класацията за най-добро място на живот за жени, The US News and World Report включват и още няколко подкласации като Най-добра държава за учене в чужбина, Най-добро място за зелен начин на живот, Най-добро място за централа на корпорация и други. В почти всички от тях нашата страна се нарежда във втората половина на списъците, т. е. след 30-то място.

Най-добър резултат имаме в класацията за най-прозрачни държави, където България е поставена на 23-то място.

Най-лош резултат за България е в класацията за най-влиятелни държави, където сме 55-и.

Zdraven.bg поздравява всички със световния денс хит на датчанката с артистичен псевдоним Whigfield:

Снимка: Сузане Нилсон