Дешифрираха гена на рака на кожата и на белия дроб
Генетици съобщиха, че са успели да дешифрират напълно генния код на две от най-разпространените онкологични заболявания – ракът на кожата и на белия дроб, съобщи агенция BBC, цитирани от агенция БГНЕС.

По думите на представител на фондация Wellcome Trust, откритието може да се превърне в революция в профилактиката и лечението на ракови заболявания. То ще позволи не само да се определи при кръвен анализ наличието на тумор на по-ранен стадий, но и ще помогне за разработването на нови по-ефикасни лекарства.

Учения от цял свят работят над каталогизирането на гени, в които може да се наблюдават мутации при развитието на раковите тумори в различни органи. Във Великобритания изучават рака на гърдата, в Япония – на черния дроб, в Индия – на гърлото, в Китай – на стомаха, а в САЩ – на мозъка, яйчниците и щитовидната жлеза.

По думите на експертите от Международния консорциум за изучаване на генома на рака, за завършването на този огромен труд ще са необходими най-малко пет години и стотици хиляди долари. Но веднага, след като изследването приключи, то ще даде своите плодове, убеден е британският професор Майкъл Стратън. „Тези каталози ще променят нашите представи за рака – за всеки конкретен случай. Определяйки всички гени на рака, ние ще можем да разработим нови лекарства, въздействащи върху конкретните гени-мутанти“, каза той.

Също така ще се появи възможност да се разработи метод за анализиране на кръвта, който да открива при възрастните здрави хора генетична предразположеност към рак.

Снимка: Flavio Takemoto, sxc.hu