Диета на Петър Димков при диабет

Представяме специална диета на лечителя Петър Димков, подходяща при диабет тип 2 или в преддиабетно състояние.

Български лечител Петър Димков (1886-1981) съветва болните от диабет или в преддиабетно състояние да наблягат на вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци.

Преди обяд и вечеря се изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без хляб или по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с настъргана целина и моркови по равни части и с малко чист маслинен зехтин и чист винен оцет по вкус, или пък по 1 чинийка кисело мляко.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100-150 г младо месо: агнешко, телешко, птица, или прясна риба (речна или океанска).

Позволява се и по 1 рохко яйце на ден, гарнирано с пюре от моркови, спанак и други гарнитури от зеленчуци.

Дневно да се изяжда по 100-150 г препечен хляб, 1-2 печени картофа, малко прясно мляко, сирене или кашкавал.

Освен това много е полезно всеки ден да се консумират по малко овесени ядки.

Полезно е 2-3 пъти седмично на обяд да се дава на болния да яде и малко сух фасул, сготвен по манастирски с първата вода, с малко сол и корени от моркови и други такива корени, но без всякакви тлъстини. При това бобът да не е съвсем доварен и да бъде подправен с малко чист винен оцет.

Много е полезно на вечеря да се изяжда по 200-250 г кисело мляко, разбъркано с 1-2 супени лъжици копривено брашно, или пък 1 чинийка прясна несолена извара – сурова или леко препържена.

След закуска, обяд и вечеря да се взема по 1/2 чаена лъжичка бяла пръст – болус алба, предварително изпечена, за да стане като гипс, стрита на прах и разтворена в 1 чашка вода, или 1-2 чаени лъжички бирена мая.

Също много полезно в края на яденето е да изяжда по половин кисела ябълка.

Ето повече за Петър Димков:
Следвайки традицията в своето семейство, Петър Димков посвещава по-голямата част от живота си на изучаване на билките, събиране на рецепти, тяхното осмисляне и доразвиване. Във фитотерапията той открива и прилага свои оригинални съчетания от билки.

Димков вярва, че трябва да се лекува не само тялото, но и душата на човека и че няма нелечима болест. Последовател е на идеите на Петър Дънов. Лекува всичките си пациенти безплатно, пише wikipedia.org.

Петър Димков формулира и популяризира принципи, извлечени от народната медицина, цитирани от посветения на него официален сайт petardimkov.com:

1. Лекуването да става с естествени природни средства.
2. Лечението да се насочи към общо укрепване на организма чрез промяна на храненето и начина на живот.
3. Лечението да е индивидуално – според болестта и човека.
4. Да се въздейства не само на болния орган, но и на целия организъм.
5. Чрез внушение и самовнушение да се създаде увереност в болния за оздравяването му.
6. В духа на народната медицина, той не използва апарати и съоръжения, а въвежда и изследва действието на различни средства – компреси, лапи, бани, душове, фрикции, масажи, водолечебни процедури и др

Публикувано е тритомно издание на Петър Димков Българска народна медицина (1929), което включва рецепти и съвети за природолечение и природосъобразен живот – хигиена, хранене, козметика, билколечение и духовни практики.

Не забравяйте, че не можете да очаквате чудеса, ако не сте физически активни! Спортът е здраве и настроение и се препоръчва като превенция срещу диабет! Zdraven.bg представя специална колекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува – малко или повече:

Снимка: Olearys