Диета с моркови

Диета с моркови както сваля теглото, така и прочиства.

Морковите са изключително богати на веществото каротин, което прочиства организма и засилва неговите функции, а е и отличен за имунната система. По съдържание на бета каротин морковите са на второ място след червените чушки.

Диетата с моркови е с ниско съдържание на въглехидрати, около 10% от общото количество. Диетата с моркови е богата на витамин A, витамини B1 и B2, витамин D, витамин E, витамин K, витамин PP, микроелементи като цинк, калий, желязо, фосфор, магнезий, а също и аскорбинова киселина, стероли и лецитин. Тези витамини се предотврати образуването на свободни радикали в тялото. Каротинът се превръща във витамин А, който е силен антиоксидант, с помощта на чернодробните ензими.

Морковите предпазват от сърдечно-съдови заболявания, катаракта, рак и атеросклероза. морковите съдържат йод, полезен за мозъка, и са богати на фибри, които помагат за намаляване на мазнините.

Диета с моркови помага за свалянето на 3-4 килограма за 3-7 дни. Идеалната диета с моркови е балансира и се съчетава и с други продукти, а не се препоръчва като моно диета.

Примерно меню за диета с моркови, което препоръчва boldsky.com:

Закуски:
– чаша пресен сок от моркови или млечен шейк с моркови като съотношението мляко към сок от моркови е около 1 към 3; (или)
– салата с 2-4 настъргани средно големи моркови с лимонов сок.

Обяд:
– препечен пълнозърнест хляб и салата със ситно настъргани 3-4 моркови и 1 домат, подправени със сол и черен пипер на вкус;
– две варени яйца и два варени моркови цели.

Вечеря:
– чаша варен кафяв ориз, забъркан с кисело мляко и по желание 1 суров морков.

Примерно меню за диета с моркови, което препоръчва rozali.com:

4-5 пъти дневно се изяжда по една порция сурови настъргани 1-2 моркова, подправени с прясно изцеден лимонов сок. По желание може да се добави и малко мед, но така, че общото му количество за ден да не надхвърля 1 супена лъжица.

Към всяка порция моркови може да се добавя и по един пресен плод: ябълка, киви, грейпфрут, портокал. Ябълката може да се настърже и да се смеси с морковите, а може да се яде и отделно. Вместо последната порция моркови за деня може да се изяде един грейпфрут.

Желателно е да се пие колкото е възможно повече минерална вода и чай (зелен или билков), но без захар.

За полезното действие на тази диета с моркови е необходимо и ежедневно движение или спортни упражнения два пъти дневно. Така едновременно се свалят излишните килограми, а тялото е в добра форма.

Не забравяйте, че не можете да очаквате чудеса, ако не сте физически активни! Спортът е здраве и настроение!

Zdraven.bg поздравява всички със специална колекция с песни, в чиито видеоклипове се спортува:

Снимка: Peter & Laila