Диня срещу хипертония и инфаркт




Хапването на диня намалява високото кръвно налягане и риска от инфаркт, твърдят експерти.

Плодът диня намалява кръвното налягане при хората с наднормено тегло и може да понижи риска от сърдечен удар, установиха американски учени.

Изследователите открили, че плодът значително намалява кръвното налягане при хората с наднормено тегло, дори в студено време. Повече хора умират от сърдечен удар, когато е студено, защото стресът върху тялото от опитите за запазване на топлината му увеличава кръвното налягане.

Това кара сърцето да работи по-усилено, което означава, че хората са изправени пред по-висок риск от сърдечен удар и инсулт. Изследването установило, че приемането на диня е добро за здравето на сърцето и може да намали риска от сърдечни проблеми в студено време.

Натискът върху аортата и сърцето намалява след консумирането на екстракт от диня, заяви проф. Артуро Фигероа от университета във Флорида, САЩ, цитиран от агенция БГНЕС.

Учените изследвали в продължение на 12 седмици 13 затлъстели мъже и жени, страдащи от високо кръвно налягане. Участниците трябвало да потопят ръцете си в студена вода за симулиране на студено време, а учените измерили кръвното им налягане. След това всеки ден половината участници приемали екстракт от диня, четири грама от аминокиселината L-citrulline и два грама от L-arginine.

Другата половина получавала плацебо. Шест седмици по-късно участниците сменили ролите си. Учените установили, че динята намалила кръвното налягане и сърдечния стрес дори в условия на студ.

Това означава по-малко товар върху сърцето, така че то да може да работи лесно при стресова ситуация като излагане на студ, пояснява проф. Фигероа.

Снимка: Steve A. Johnson