Домати за отслабване

домати

Доматите засищат и помагат за отслабване.

Консумацията на повече домати гарантира отслабване, сочат резултатите от британско изследване.

Екип учени от Университета на Рединг, Англия, са установили, че доматите дават чувството за ситост и потискат желанието да се яде между основните хранения – един от главните капани за желаещите да отслабнат.

Изследователите смятат, че причината за благоприятния ефект на доматите за регулиране на теглото е съставката ликопен, която променя нивата на хормоните на апетита.

В изследването са участвали 17 жени с нормално тегло на възраст между 18 и 35 години. Те трябвало да засищат глада си със сандвичи от хляб, комбинирани с крем сирене, моркови или домати и да записват колко сити се чувствали.

Изследователите очаквали, че по-богатото съдържание на фибри в морковите ще насърчи най-много чувство за ситост, но вместо това се оказало, сандвичът с домат засища най-много.

Това беше малко проучване и все още не можем да кажем каква значима съставка в доматите води до това, но резултатите са статистически показателни, казва д-р Джули Ловгроув, специалист по хранителен метаболизъм, която е ръководител на проекта, цитирана от в-к Telegraph. Все пак тя предполага, че може да се дължи на ликопена, съставката, която дава червения цвят на доматите.

Снимка на домати: pachd