Доматите предпазват от депресия

домати

Хапването на домати намалява риска от депресия.

Доматите намаляват риска от депресия наполовина, ако се консумират няколко пъти седмично, показва мащабно проучване.

20% от хората страдат от депресия в някакъв момент от живота, като по-податливи на болестното състояние са жените. Доматите са богати на антиоксиданти, които защитават от депресия.

Червените домати са богат източник на ликопен, антиоксидант, който им придава наситен червен цвят и предпазва от рак на простата и проблеми със сърцето.

Изследователи от Китай и Япония открили, че ликопенът е в състояние да подобри психическото здраве чрез намаляване на окислителните процеси в мозъчните клетки. До това заключение учените достигнали след като изследвали 987 японци – мъже и жени над 70-годишна възраст.

Установено е, че тези, които ядат домати между два и шест пъти седмично намаляват риска от депресия с 46%. Ако се консумират домати всеки ден, опасността от психични заболявания и чувство на тревога намалява с 52%.

Резултатите от проучването са публикувани в електронното специализирано издание Journal of Affective Disorders, като авторите му твърдят, че са необходими допълнителни изследвания за потвърждаване на откритието им.

Британските здравни власти също подчертават в анализ, че това проучване не доказва причина и пряка връзка между яденето на домати и здравата психика, но изследването е в съответствие със съветите, че яденето на здравословна, разнообразна и балансирана диета е от полза както за физическото, така и за психическото здраве.

Снимка на домати: Гари Найт