Екстракт от кленов сироп срещу свръхбактерии

Екстракт от кленов сироп помага в борбата срещу свръхбактерии, установиха учени.

Канадски специалисти са открили необичаен, но пък сладък начин за борба срещу свръхбактериите. Ако се съчетае с антибиотици, екстракт от използвания като подсладител за палачинки кленов сироп прави бактериите по-уязвими, установили учени, цитирани от сайта gizmag.com и агенция БТА.

Авторите на изследването от университета Макгил в Монреал, Канада, смятат, че комбинацията може да се окаже ефективен метод за намаляване на дозировката на антибиотиците при лечение на инфекции.

Специалистите напомнят за сериозната заплаха от прекомерната употреба на антибиотици – развитието на устойчиви към тях свръхбактерии.

За целите на проучването специалистите са използвали закупен от пазар в Монреал кленов сироп. Изследователите след това са замразили продукта и са извлекли от него концентрат, богат на молекули, известни като фенолни съединения. След това учените са изложили на действието му различни щамове бактерии, сред които Ешерихия коли и Протеус мирабилис – причинител на инфекции на пикочните пътища.

Използван самостоятелно, екстрактът от кленов сироп е оказал слаб ефект върху бактериите. В комбинация с често предписвани антибиотиците обаче концентратът е дал смайващи резултати.

Изследователите са установили, че в съчетание с антибиотик екстрактът от кленов сироп разрушава мембраната около бактериите – защитния им пласт, с който те противодействат на антибиотиците. Комбинацията освен това неутрализира миниатюрните помпички, използвани от микроорганизмите за отблъскване на медикаментите.

Съчетан с антибиотик, екстрактът от кленов сироп е в състояние да унищожи дори бактериален филм – цяла колония от бактерии.

Въпреки обещаващите резултати от лабораторните тестове предстои да бъде изминат дълъг път до клинични изпитания с хора.

Специалистите обаче вярват, че един ден разтворът ще промени начина на доставка на антибиотиците до тялото. Те дори смятат, че екстрактът от кленов сироп може да се влага в капсулите с антибиотици.

Снимка: Mellydoll