Електронните цигари са в пъти по-канцерогенни

Публикувано на 28. Nov, 2014 от в Здравеопазване, Рак, Тютюнопушене

Електронните цигари съдържат до 10 пъти повече канцерогенни агенти, отколкото обикновения тютюн, предупредиха японски учени.

Изследване, поръчано от японското министерство на здравеопазването, има за цел да сравни вредата от традиционните цигари и електронния им вариант.

Електронната алтернатива става все по-популярна в цял свят. Особено сред младите хора, които нагряват ароматизирана течност, съдържаща по-малко никотин и вдишват парата.

На вид електронните цигари приличат на обикновените, но от тях не излиза истински дим, което ги прави подходящи за затворени помещения.

Но японските изследователи открили канцерогени като формалдехид и ацеталдехид в парата, съобщи телевизия TBS, цитирана от агенциите АФП и БГНЕС.

Формалдехидът е вещество, което може да откриете в строителните материали, а в електронните цигари съдържанието му е 10 пъти по-високо.

През август 2014 г. Световната здравна организация (СЗО) призова правителствата да забранят продажбата на електронни цигари на непълнолетни, като предупреди, че те представляват сериозна заплаха за неродените бебета и младите хора.

Снимка: Jonny Williams

Ако сте пушач и се чудите какво да правите, вместо да пушите, ето пример от младеж от Украйна:

Етикети: , , , , , , , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.