Енергоспестяващите крушки засилват риска от рак на кожата

Енергоспестяващите крушки засилват риска от рак на кожата, предупреждават учените.

Лампите с енергоспестяващи крушки могат да бъдат вредни за човешкото здраве като засилват риска от кожни заболявания като рак на кожата, според американски учени.

Изследователи от Държавния университет на Ню Йорк в САЩ сравнили емисиите, излъчвани от енергийно ефективни крушки и традиционната крушка с нажежаема жичка, които засягат кожните клетки.

За целта те облъчвали човешка тъкан с двата вида лампи и открили, че енергоспестяващите излъчват много повече ултравиолетова радиация, която уврежда клетките на кожата след продължително и интензивно излагане на светлина. В резултат на това те могат да причинят редица кожни заболявания, включително рак на кожата. Клетките, облъчени от обикновена крушка останали напълно здрави.

Изследванията ни сочат, че действително (енергостестяващата) лампа у дома може да причини смърт на клетките, заяви д-р Марша Саймън, дерматолог в университета и водещ автор на проучването, публикувано в списание LiveScience.

Производителите на енергоспестяващи крушки веднага отговорили на предупрежденията, уверявайки, че ултравиолетовите лъчи са в нормални граници, цитира агенция БГНЕС.

Снимка: brionv