Естествени източници на витамин А




праскови
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Представяме полезен списък с естествени източници на витамин А.

Съществуват много естествени източници на полезния витамин А.

Витамин А има ключова роля в имунитета и репродуктивното здраве. Бета-каротин помагат на ретината, роговицата и лигавицата на окото, за да функционират правилно.

Най-високата концентрация на витамин А се съдържа в сладките картофи. Само един средно голям печен сладък картоф съдържа повече от 28 000 международни единици (IU) на витамин А, или 561% от препоръчителната дневна доза, която е 5000 IU.

Ето списък с още храни, които съдържат високо количество витамин А:
– черен дроб (особено телешки, но и свински, пилешки, пуешки, рибен);
моркови;
моркови

– къдраво зеле (кейл);
– масло;
спанак;
маруля;
тиква;
– зелено зеле;
пъпеш;
яйца;
праскова;
кайсия;
папая;
– манго;
– грах;
броколи.

Източник: Wikipedia.org. Снимки: праскови: Карлос Алварес; моркови: Барбара Бар