Естествени източници на витамин А

праскови

Представяме полезен списък с най-богатите естествени източници на витамин А.

Съществуват много естествени източници на полезния витамин А.

Витамин А има ключова роля в имунитета и репродуктивното здраве. Бета-каротинът помага на ретината, роговицата и лигавицата на окото, за да функционират правилно.

Най-високата концентрация на витамин А се съдържа в сладките картофи. Само един средно голям печен сладък картоф съдържа повече от 28 000 международни единици (IU) на витамин А, или 561% от препоръчителната дневна доза, която е 5000 IU.

Витамин А е мастно-разтворим, което означава, че може да се натрупа в организма и да доведе до странични ефекти. Приемът на повече от препоръчваната дневна доза на витамин А може да доведе до състояние, известно като хипервитаминоза А. Симптоми на предозиране в витамин А са замъглено зрение и главоболие, както и повръщане, диария, гадене, виене на свят, шум в ушите, умора, безсъние, раздразнителност, кожен обрив, косопад, болки в ставите, менструални проблеми, увреждане на черния дроб, нарушение в растежа на костите или остеопороза и увреждане на нервната система. Ако бременните вземат излишните количества витамин А, това може да доведе до вродени дефекти на плода.

Ето списък с още храни, които съдържат високо количество витамин А:
– черен дроб (особено телешки, но и свински, пилешки, пуешки, рибен);
моркови;
моркови

– къдраво зеле (кейл);
– масло;
спанак;
маруля;
тиква;
– зелено зеле;
пъпеш;
яйца;
праскова;
кайсия;
папая;
– манго;
– грах;
броколи.

Източник: Wikipedia.org. Снимки: Freeimages