Естествени източници на витамин B5 (пантотенова киселина)

витамин B5

Представяме полезен списък на естествени източници с високо съдържание на пантотенова киселина, известен също като витамин B5.

Витамин B5 е водоразтворим витамин, който спомага за изграждането на клетките, поддържа нормалния растеж и развитието на централната нервна система. Витамин B5 е изключително важен за доброто функциониране на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Подпомага организма при хроничен стрес и поддържа здравословни нивата на холестерола и на триглицеридите в организма.

Витамин В5 участва в клетъчния процес за производство на енергия като стартира процеса на липолиза – освобождаване на мазнините от мастните клетки адипоцити и изгарянето. По този начин се образува допълнителна енергия, която е от изключително значение за организма при повишени умствени и физически натоварвания.

Пантотеновата киселина участва в създаването на стотици ензими за ускоряване на обменните реакции в клетките на организма.

Витамин В5 помага за засилването на имунната система и подобрява възможността на организма да издържа при различни стресиращи условия.

Пантотеновата киселина има доказано противовъзпалително действие като задейства обменните процеси на надбъбречната жлеза, където веществото синтезира глюкокортикоидите, а те помагат в борбата на тялото с всякакви възпаления, включвайки защитните му реакции в отговор на постъпването на външни микроорганизми.

Витамин B5 помага за превенцията и лечението на заболявания като надбъбречна недостатъчност, синдром на изгарящите крака, катаракта, хронична умора, хиперлипидимия, остеоартроза, ревматоиден артрит.

В терапевтичната практика витамин В5 се прилага като помощно средство за заздравяване на рани и изгаряния, за възстановяване от следоперативен шок и като имуностимулиращ агент, който противодейства на инфекции чрез формиране на антитела.

Понякога го наричат „анти-стрес” витамин, защото спомага за засилването на способността на организма да противодейства на стресови фактори. Съдейства за нормалното функциониране на надбъбречните жлези и упражнява контрол над синтеза на кортизол, хормон на стреса, който се произвежда от тях. По време на стрес насърчава образуването на антитела. Подпомага по-лесно да се преодолеят тревожни и депресивни състояния.

Витамин В5 помага за удължаване продължителността на живота.

Недостигът му в организма води до нарушена обмяна на веществата, дерматити, депигментация, спиране на растежа и други.

Дефицитът на витамин В5 може да се прояви във вид на хипогликемия, язви на дванадесетопръстника, заболявания на кожата и кръвта. С недостатъчното количество на пантотенова киселина се обяснява и изтръпването на крайниците.

Основни симптоми при липса на пантотенова киселина са умора, гадене, главоболие, мускулни крампи, изтръпване на крайниците, хипогликемия.

Витамин B5 може да се предозира. Високите дози на витамин B-5 може да доведе до тежка диария.

Препоръчителната дневна доза на витамин В5 (пантотенова киселина) е за:

  • новородени, 0-6 месеца – 1.7 мг
  • бебета, 7-12 месеца – 1.7 мг
  • деца, 1-3 години – 2 мг
  • деца, 4-8 години – 3 мг
  • деца, 9-13 години – 4 мг
  • над 14 години мъже и жени – 5 мг
  • бременни – 6 мг
  • кърмачки – 7 мг

Най-богат източник на витамин B5 са месо и гъби. Зърнените храни също са богати, но при смилането им голяма част от пантотеновата киселина бива отстранявана, защото се съдържа основно във външните слоеве. От плодовете и зеленчуците най-богати на витамин 5 са авокадо и броколи. Съдържа се също в люцерна, фъстъчено масло, гъби, ориз, трици, ядки като фъстъци, кашу и бадеми, както и в пчелното млечице и различните видове сирене. По принцип всяка топлинна обработка – готвене, варене, замразяване и т.н., намалява съдържанието на витамин B5 в съответния хранителен продукт.

Витамин В5 се съдържа в следното количество 100 грама продукт:
шийтаке – 22 мг;
жълтък (суров) – 3 мг;
манатарка – 2.6 мг;
пъстърва – 1.9 мг;
печурка – 1.5 мг;
авокадо – 1.4 мг;
слънчогледови семки – 1.13 мг;
пачи крак – 1.1 мг;
фъстъци (печени) – 1 мг;
сьомга (готвена, задушена) – 0.9 мг;
кашу (сурово) – 0.86 мг;
сладки картофи – 0.8 мг;
броколи (сурово) – 0.6 мг;
бадеми (сурови) – 0.475 мг;
стафиди – 0.1 мг;
пресен лук – 0.1 мг.

Снимка на ястие с пъстърва и авокадо: Стюарт Спивак