Жена зачена успешно чрез жълтък на яйце

Британка стана майка след осем години неуспешни опити да забременее благодарение на инжектиране на жълтък от кокоше яйце.

38-годишната Лиан Блекуел и съпругът й, 48-годишният Анди, правели безуспешни опити да се сдобият с дете от 2003 г. насам, вкл. инвитро, но без успех. Лекарите открили, че тялото на жената произвежда клетки, засилващи имунната система, които атакуват оплодените яйцеклетки. Поради това те й инжектирали протеин, взет от кокоше яйце, за да отслабят имунната й система.

В резултат на това тя успяла да роди здрав син на име Мартин през февруари 2011 г. “Беше удивително, когато взех Мартин в ръцете си за първи път и фактът, че чакахме толкова дълго време направи усещането още по-силно.“, разказа Лиан от град Грантъм, графство Линкълншир, цитирана от агенция БГНЕС.

Д-р Джордж Ндъкве от болница в Нотингам установил, че двойката има несъвместими имунни системи. Лиан помолила да й направят имунологичен тест, след като прочела за възможните ефекти от имунната й система върху бременността. Лекарите решили да й инжектират комбинация от екстракт от яйца и соево масло, след което отново й били поставени оплодени яйцеклетки. Този път Лиан най-сетне открила, че е бременна.

Снимка: sxc.hu